Eureka! Jeugdboekenmaand 2018

Eureka! Jeugdboekenmaand 2018

In maart organiseerden de Brusselse bibliotheken en Muntpunt naar goede gewoonte de jaarlijkse Jeugdboekenmaand en deze keer stond het hele programma in het teken van wetenschap en techniek. Eureka! 

Meer dan 10 000 kinderen genoten de afgelopen weken op school en in de bibliotheek van verhalen, boeken, STEAM-workshops, en bouwden verhalen na met Lego-blokjes. 

Zes weken lang gonsde het in de Brusselse bibliotheken van activiteiten rond het thema ‘Wetenschap en techniek’. Vertellers brachten verhalen over gekke professoren, slimme uitvinders, toverdranken, of waanzinnig nuttige uitvindingen. In leuke en spannende doe-workshops leerden de kinderen een stoprobotje programmeren, de afstanden tussen de planeten berekenen, of hoe codes via glasvezel verstuurd worden. Het creatieve Lego-traject liep er als een rode draad doorheen. De klas las samen een boek, en bedacht een storyboard bij het verhaal dat ze nadien in de bibliotheek of op school nabouwden met Lego-blokjes. Elke klas kan nagenieten van hun creatie met een eigen affiche met daarop de foto’s van hun nagebouwde verhaal. Voor de allerkleinsten, de kleutertjes, was er een fijn verhalenprogramma in samenwerking met de stagiaires van de EHB-kleuteropleiding.


De knetterende wetenschapsshow op 27 april in de Ancienne Belgique was het slotstuk van de Jeugdboekenmaand. 1600 kinderen, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers en een handjevol gekke professoren zorgden voor een uitbundige sfeer in de Ancienne Belgique.

Nagenieten van de Jeugdboekenmaand kun je met dit vrolijk filmpje.

 

Dankjewel aan alle kinderen, leerkrachten, vertellers en workshopbegeleiders voor jullie enthousiaste deelname.