Boekstart

Wat is er leuker dan met je baby of peuter in een boekje kijken? Toch weet niet elke ouder dat boeken al vanaf de prilste leeftijd leuk én nuttig zijn. Daarom is er Boekstart: dit programma wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken zijn taalvaardiger, lezen sneller, rekenen beter en gaan vaker naar de bibliotheek.
Boekstart zet ouders aan om hun kinderen al vanaf de geboorte in contact te brengen met liedjes en boekenplezier. Het project bestaat al sinds 2006 in tal van Vlaamse en Brusselse gemeenten en wordt met de steun van de Vlaamse overheid en Iedereen Leest, de VGC en de gemeenten vanaf 2018 verder uitgerold in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Boeken in gezinnen brengen
De Brusselse bibliotheken bieden sinds geruime tijd een collectie aan voor de
allerkleinsten en werken intensief samen met de kinderdagverblijven en consultatiebureaus. Hierbij komt nu ook Boekstart. Via het Boekstart-programma krijgen ouders van een baby van 6 maanden een babypakket. Daarin zit een knisperboek en een brochure met informatie over voorlezen en de bibliotheek.

Als de kinderen 15 maanden oud zijn krijgen ze een uitnodiging om in hun lokale bibliotheek een peutertas op te halen met 2 boeken en een brochure vol informatie en tips.
Het babypakket op 6 maanden en de uitnodiging op 15 maanden worden verdeeld via de consultatiebureaus en de kinderdagverblijven.

Boekstart, een project van samenwerking
Boekstart wordt gerealiseerd door de samenwerking van tal van spelers zoals de Brusselse bibliotheken en de Ondersteuningsdienst Bibliotheken in Brussel-OBiB, de beroepskrachten en vrijwilligers van de consultatiebureaus en kinderdagverblijven en kan in veel gemeenten ook rekenen op de steun van het Gemeenschapscentrum en de Brede School. De financiering wordt mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid, de VGC en de gemeenten.

Wil je meer weten over Boekstart in jouw gemeente? Neem dan contact met jouw lokale Brusselse bibliotheekof stuur een mailtje naar leeslijn@vgc.be