Zadenbibliotheken in Brussel

De Brusselse zadenbibliotheken

Houd je van tuinieren en planten? Vind je het in stand houden van de Brusselse natuur belangrijk? Dan kun je terecht bij vijf Brusselse zadenbibliotheken.

In de Brusselse zadenbibliotheken kun je gratis zaden halen en geoogste zaden schenken. Op deze manier willen de Brusselse zadenbibliotheken een netwerk uitbouwen van tuinders die hun kennis en plantenzaden met elkaar delen.

In Brussel zijn er vijf zadenbibliotheken actief in de openbare bibliotheken van Anderlecht, Etterbeek, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Ukkel.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

* indicates required

 

Hoe leen je zaden?

  • Haal je zaden bij een Brusselse zadenbibliotheek.
  • Zaai de zaden uit in je tuin, of in potten op je terras.
  • Wanneer de bloeiperiode voorbij is, oogst je de zaden.
  • Je kunt de omslag van het zadenzakje gebruiken om informatie in te vullen over je zaden.
  • Breng de geoogste zaden (in het zadenzakje of envelop) terug naar een Brusselse zadenbibliotheek.

Op dit ogenblik kun je ondermeer zaden ophalen van goudsbloem, dille, bernagie, basilicum, zwarte  en gele mosterd, bolpapaver,...

Wie wil, kan ook zaden van andere planten doneren. Zo blijft de groeiende zadencollectie actueel en draag je bij tot de instandhouding van lokale plantenvariëteiten. Of laat je andere Brusselaars kennismaken met vergeten groenten, bijzondere kruiden of geneeskrachtige planten.

 

Vlaamse zadenbibliotheken en MijnTuin.org

In Vlaanderen werd de allereerste zadenbib in 2012 door de openbare bibliotheek van Londerzeel opgestart in samenwerking met MijnTuin.org (MijnTuin.org), het sociaal netwerk voor tuinliefhebbers in Vlaanderen en Nederland. Het idee kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten waar ondertussen al enkele tientallen bibliotheken een zogenaamde seed library hebben geopend.

Ondertussen maken reeds meer dan 20 bibliotheken uit Vlaanderen, Brussel en Nederland deel uit van het netwerk van zadenbibliotheken. Via de website MijnTuin.org kun je zoeken in hun aanbod en gratis een account aanmaken om zaden te lenen. Het uitlenen zelf kan enkel ter plaatse in een deelnemende bibliotheek. Je kunt ook hun app 'Plantifier' gebruiken en bijvoorbeeld de foto van een onbekende plant uploaden om zo informatie te krijgen over de plant.

Het aanbod van de zadenbibliotheken in Anderlecht, Etterbeek, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Ukkel kun je elk via hun eigen webpagina doorzoeken.

Heb je groene vingers en wil je weten hoe het er in een zadenbibliotheek praktisch aan toegaat? Loop dan zeker eens langs bij een van de deelnemende Brusselse bibliotheken. De bibliotheekmedewerkers geven je graag een woordje uitleg.

 

De Brusselse zadenbibliotheken